OSMANLI PAŞALIĞINDAN CUMHURİYET KURUCULUĞUNA İLK ADIM: ERZURUM KONGRESİ !
23 Temmuz 2022Hatay Şubemize Nezaket Ziyareti
23 Temmuz 2022Hatay’ın Anavatan topraklarına katılışının 83. yılını kutluyoruz.
Uzun süren Hatay sorunu, Atatürk’ün “Hatay benim şahsi meselemdir” duruşu ve başarılı dış politikası sonucunda 83 yıl önce bugün mutlu sona ulaşmıştır. Büyük Atatürk yaşamı pahasına her adımına yüreğini kattığı bu mutlu sonu yazık ki görememiştir.
Hatay’ın Türkiye’ye katılışı; Misakı Milli hedeflerinden birinin daha gerçekleştirilmiş olması kadar, Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ilkesinin örnek ve kararlı bir uygulaması ve ağır hastalığına rağmen kazandığı son diplomatik zaferidir.
Hatay; Mustafa Kemal Paşa ve Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti tarafından saptanarak son Osmanlı Meclisi Mebusan’ında kabul edilen Misakı Milli sınırlarımız içerisindeydi. Ulusal Kurtuluş Savaşımız sırasında işgalci emperyalistleri teker teker devre dışı bırakma politikası güden TBMM hükümeti, Doğu sorununu 17 Aralık 1920 Gümrü Antlaşması ile çözdükten sonra, önemli bir diplomatik başarıyı da 20 Ekim 1921 tarihinde Fransızlarla Ankara Antlaşması’nı yaparak kazandı. Böylelikle, itilaf devletleri içindeki ikinci büyük güç olan Fransa savaş dışı bırakıldı. Bu antlaşmanın tek eksiği Hatay’ın geçici bir süre için Fransa mandası altındaki Suriye topraklarında kalmasıydı. Bu durum Lozan Antlaşması’nın 3. Maddesine de böyle yansıdı ve Hatay konusu, sonuca ulaşılıncaya kadar Atatürk’ün ve Kemalist Türk Dış Politikasının en önemli maddesi oldu.
Fransa’nın 1936 yılında Suriye’ye bağımsızlık vereceğini açıklaması üzerine Türkiye Cumhuriyeti Hatay’ın bağımsızlığı için Milletler Cemiyeti’ne başvurdu. Yoğun diplomatik çalışmalar sonucu Hatay, 1937 yılında kabul edilen anayasası ile birlikte “ayrı bir varlık” olarak tanındı. 1938 yılında da “Hatay Devleti” kuruldu ve yaklaşık bir yıl bağımsız olarak kaldı. Avrupa’da 2. Dünya Savaşı ayak seslerinin duyulmaya başladığı bir ortamda Türkiye ile sorun yaşamak istemeyen Fransa’nın -gönülsüz de olsa- 23 Haziran 1939 tarihinde Türkiye ile imzaladığı “Türkiye ile Suriye arasında toprak sorunlarının kesin çözümüne ilişkin antlaşma” nın ardından Hatay Millet Meclisi 29 Haziran 1939’da oy birliği ile Türkiye’ye katılma kararı aldı.
Son Fransız askerinin Hatay topraklarını terk ettiği 23 Temmuz 1939 Pazar günü saat 11 40’ta yapılan törenle Antakya kışlasındaki Fransız bayrağı indirilerek Türk Bayrağı çekildi. Böylece Hatay Türkiye’nin 67’nci Vilayeti oldu.
Bütün barışçı çabalarına rağmen, Fransızların gönülsüz tutumunu Büyük Atatürk şöyle değerlendiriyordu:
“Hatay’daki Fransız delegesi Hataylıların çok büyük bir sevinç ve heyecanla bayram yapmaları doğal olan böyle bir günde Hatay Türklerinin bu günü serbestçe kutlamalarını engelleyecek tedbirler almışsa buna ‘yazık’ demekle yetinirim.”
Mustafa Kemal Atatürk, Fransa’nın Suriye toprakları üzerinde bitmek bilmeyen iddialarını da 84 yıl öncesinden görmüştü. Günümüzde tam bir kangren haline gelen Suriye’ye yönelik emperyalist işgal ve saldırı, sadece Suriye’nin değil ülkemizin de bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü için tehdit haline gelmişse, bunda ABD ve peşine takılan Yeni Osmanlıcı aymazlık kadar Fransa’nın emperyalist politikaları da rol oynamıştır.
Atatürk devrimcileri, Ulusumuzla birlikte ulaşacakları Yeniden Atatürk Cumhuriyeti’nin “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” düsturlu, bölge merkezli, karşılıklılık esaslı Kemalist Dış Politikası ile bu sorunun da mutlaka üstesinden gelecektir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin hiç bir komşusunun toprağında gözü olmadığı gibi, kimseye feda edilecek tek karış toprağı da yoktur. Çünkü; her karış toprağımız şehit ve gazilerimizin kanlarıyla sulanarak vatan olmuştur. Bu konuda değil ihmal, ikircikli bir tutum bile kabul edilemez, bedeli ağır olur.
Hatay’ı Türkiye’ye kazandıran Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen, Hatay Millet Meclisi üyeleri ve emeği geçen devlet adamlarımızı ile diplomatlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz.
Atatürkçü Düşünce Derneği olarak, Hatay’ın bu kutlu gününde Temmuz Ayı Genel Yönetim Kurulu Toplantımızı illerinde yaparak yurttaşlarımızın sevinçlerine ortak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Değerli Hataylı yurttaşlarımız, büyük gününüz kutlu olsun !
Yaşasın Tam Bağımsız ve Gerçekten Demokratik Türkiye !
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ GENEL MERKEZİ
Basına ve Kamuoyuna - Hatay'ın Anavatana Katılışının 83. Yıl Dönümü